Ślimaczki śliwkowe

Pyszne i pachnące. W sam raz do porannej kawy

Drożdżowe ślimaczki
Drożdżowe ślimaczki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj z połową cukru. Potem wymieszaj z odrobiną ciepłego mleka i mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia. 

2. Żółtka utrzyj z resztą cukru na puszystą masę. 1/5 mąki zaparz resztą wrzącego mleka. Dodaj zaczyn, skórkę, pozostałą mąkę, jajka oraz żółtka. Wyrób. Gdy ciasto będzie gładkie, wlej letnie, stopione masło. Dodaj cukier waniliowy. Wyrabiaj, aż będzie odchodziło od dłoni. Wtedy przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

3. Następnie ciasto rozwałkuj na 3 równe prostokąty. Każdy z nich posmaruj 1/2 szkl. powideł. Prostokąty ciasta ciasno zwiń. Każdy z rulonów potnij na 4 grube plasterki. 

4. Ślimaczki ustaw ciasno w 3 okrągłych formach wyłożonych pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz przez 30 minut. 

5. Po wystudzeniu wierzchy placków możesz posmarować konfiturą morelową (wcześniej podgrzaną oraz przetartą przez sitko). Dzięki temu ślimaczki będą pięknie się błyszczały.

Bułeczki cynamonowe - szwedzkie kanelbulle - cinnamon rollsInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas