Ślimaczki z serkiem waniliowym

Najlepsze domowe bułeczki

Czas przyrządzenia: ok. 95 min
Składniki dla: 20 porcji

Składniki

  • CIASTO:
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 25 dag masła albo margaryny
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. (12,5 dag) serka homogenizowanego waniliowego;
  • NADZIENIE:
  • 30 dag drobnych rodzynek (sułtanek)
  • 1 szkl. soku jabłkowego
  • po 10 dag suszonych moreli i kandyzowanych ananasów;
  • DODATKOWO: trochę mąki do oprószenia stolnicy

Sposób przygotowania

1. Rodzynki przebierz, opłucz i osącz. Potem przesyp do miseczki. Zalej sokiem jabłkowym i odstaw na godzinę, by spęczniały. Suszone morele oraz kandyzowane ananasy pokrój w drobną kostkę. 

2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miseczki. Dodaj cukier waniliowy oraz masło pokrojone na kawałeczki. Dołóż serek waniliowy (dzięki niemu ciasto, nawet bez dodatku żółtek, będzie miękkie, puszyste i długo świeże). Szybko rękoma zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 

3. Rodzynki osącz, wymieszaj z morelami i ananasami. Ciasto prze- łóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na cienki placek. Posyp go bakaliami. Zwiń. Rulon pokrój w plasterki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 ºC. Ciastka piecz ok. 25 minut. Po upieczeniu studź je kilka minut na blasze. Potem przełóż na kratkę kuchenną i poczekaj, aż wystygną. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje