Ślimaczki z szynką

Wyśmienita przekąska

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 12-14 sztuk

Składniki

  • 1 op. mrożonego francuskiego ciasta
  • 2/3 szkl. gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 8 plasterków gotowanej szynki
  • sól, pieprz
  • suszona bazylia
  • trochę mąki do oprószenia stolnicy

Sposób przygotowania

Ciasto rozwiń, pozostaw w pokojowej temperaturze na 20 minut, by rozmarzło. W tym czasie obierz czosnek oraz szalotkę, drobno je posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej czosnek i szalotkę. Wlej przecier pomidorowy. Przypraw go solą, pieprzem oraz suszoną bazylią. Gotuj ok. 5 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Sos odstaw do wystudzenia. Płat ciasta podziel na dwie porcje. Każdą rozwałkuj na cienki placek na stolnicy oprószonej mąką. Posmaruj je sosem pomidorowym. Przykryj szynką. Placki zwiń. Rulony potnij w plasterki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. w 220ºC. Piecz ok. 15 minut. Ew. posyp grubo posiekanym szczypiorkiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje