Śliwki - domowe powidła krok po kroku

Śliwkowe delicje z egzotyczną nutą.

Powidła śliwkowe najlepiej smakują zimą
Powidła śliwkowe najlepiej smakują zimą123RF/PICSEL

Jakie śliwki?

Powidła możesz usmażyć właściwie ze wszystkich rodzajów ciemnych śliwek, ale najlepiej udają się ze śliwek węgierek. By osiągnąć najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne powidła, wybieraj owoce dojrzałe, ze skórką lekko pomarszczoną przy ogonku. Takie śliwki są najsłodsze, dzięki czemu nie trzeba już dodawać cukru do powideł.

Przygotowanie owoców

Owoce przebierz, odrzuć uszkodzone, pozostałe dokładnie umyj, rozetnij i usuń pestki (zachowaj 8-10 pestek, potem dodasz je do powideł). Tak przygotowane owoce możesz kilkakrotnie smażyć po 2-3 godziny w garnku o grubym dnie albo - co jest mniej pracochłonne - upiec w piekarniku. Jeśli zdecydujesz się na drugą metodę, śliwki przełóż do żaroodpornego naczynia, np. szklanej formy do zapiekanek. Nie używaj srebrnych blach do ciasta, bo kwas zawarty w soku owocowym zniszczy ochronną cynkową warstwę.

Aromatyczne dodatki

W wersji podstawowej do śliwek dodaj 4-5 małych lasek cynamonu oraz 8-10 goździków. Wrzuć także odłożone wcześniej pestki. Dzięki nim powidła będą miały lekko migdałowy smak i aromat. Jeśli lubisz eksperymentować, do powideł możesz dodać (zamiast albo oprócz cynamonu i goździków) także czekoladę, laskę wanilii albo suszone daktyle. Przyprawy dobrze wymieszaj z owocami.

Pieczenie powidłowej masy

Formę z owocami wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 150°C. Piecz przez 4 i 1/2 godziny. Podczas pieczenia owoce od czasu do czasu mieszaj drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna formy. Przypalone śliwki będą miały gorzkawy posmak i zepsują całe powidła. Jeśli śliwki nie były wystarczająco słodkie, dodaj do nich po ok. 30 minutach pieczenia 1/4 szklanki brązowego cukru.

Przekładanie do słoików

Kiedy owoce rozpadną się, usuń przyprawy oraz pestki. Powidła wymieszaj z 3-4 łyżkami rumu albo śliwowicy (ew. czystej wódki). Gorącą masę owocową przełóż do czystych, wyparzonych wcześniej słoików. Otwory słoików przetrzyj spirytusem. Szczelnie je zakręć. Postaw do góry dnem i pozostaw tak, aż zupełnie wystygną. Potem przenieś w chłodne i suche miejsce

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas