Śliwkowa delicja

Ciasto: mąkę przesiej do dużej miski.

Składniki na 8-10 porcji:

Reklama

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • szczypta soli;

Nadzienie:

  • 20 dag dużych śliwek
  • 10 dag masła
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 10 dag białej czekolady
  • 2/3 szkl. wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: mąkę przesiej do dużej miski. Wsyp 4 łyżki cukru pudru i sól. Masło posiekaj. Wraz z esencją dodaj do mąki. Zagnieć ciasto. Wyłóż nim foremkę do tarty lub tortownicę. Wstaw do lodówki na 30 minut.

2. Nadzienie: masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawaj po jednym jajku. Czekoladę zetrzyj na tarce. Dodaj do masy. Wsyp wiórki. Przemieszaj. Śliwki wypestkuj, pokrój na połówki.

3. Ciasto piecz w 180ºC przez 7 minut. Gdy lekko przestygnie, wylej masę czekoladową, tak by równo pokryła dno. Na wierzchu ułóż połówki śliwek, skórką do dołu. Piecz 30-40 minut w 180ºC. Posyp resztą cukru pudru.

Za suche ciasto? Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dodaj do ciasta łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany lub bardzo zimnej wody.

Czas przygotowania: 60 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje