Słodka lasagne z kremem makowym i wiśniami

Dla łasuchów.

Składniki na 4-6 osób:

- słoik wiśni (720 ml),
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 750 ml mleka,
- 80 g cukru,
- 3 łyżki maku,
- 250 g serka mascarpone,
- 9 płatów lasagne,
- 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Wiśnie osączyć. Budyń rozrobić z 8 łyżkami mleka i cukrem. Pozostałe mleko zagotować z makiem, zdjąć z ognia wmieszać rozpuszczony budyń i jeszcze chwilę pogotować. Zmieszać z serkiem mascarpone. Nieco kremu ułożyć w formie, przykryć 3 płatami lasagne. Następnie nałożyć 1/3 pozostałego kremu i połowę wiśni, znowu nakryć 3 płatami lasagne. Wyłożyć 1/3 kremu i resztę wiśni. Przykryć płatami lasagne i na wierzch nałożyć pozostały krem. Piec 45 minut w 175 st. C
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal

Dowiedz się więcej na temat: lasagne | dania na słodko | makaron | Mascarpone

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje