Słodka niespodzianka

Ciasto: mąkę, cukier i sól wymieszaj w dużej misce.

Składniki na 8-10 porcji:

Reklama

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 10 dag drobnego cukru
  • 3 żółtka q20 dag masła
  • szczypta soli;

Nadzienie:

  • 30 dag śliwek, np. węgierek
  • 1 budyń waniliowy 1 szkl. mleka 3,2%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania:


1. Ciasto: mąkę, cukier i sól wymieszaj w dużej misce. Masło zetrzyj i wraz z żółtkami dodaj do mąki. Posiekaj składniki nożem, zagnieć gładkie ciasto, uformuj kulę. Owiń folią, wstaw do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj na placek, wyłóż formę. Ponakłuwaj widelcem, piecz przez 10 minut w 180ºC.

2. Nadzienie: 1/3 mleka odlej, wsyp budyń, wymieszaj. Resztę mleka zagotuj, wlej rozrobiony budyń. Gotuj, mieszając, aż zrobi się gęsty. Gdy ostygnie, wymieszaj go z żółtkiem. Podpieczone ciasto posyp bułką, nałóż budyń. Śliwki umyj, wypestkuj, podziel na połówki. Rozłóż je na cieście i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Piecz 20 minut w 180ºC. Otwórz piekarnik i posyp ciasto płatkami migdałowymi. Piecz, aż się zrumienią.

Po co bułka? Taka warstwa na podpieczonym cieście sprawia, że nie nasiąknie ono budyniem.

Czas przygotowania: 80 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje