Słodka zapiekanka (po 2. roku)

Taką zapiekankę zrobisz naprawdę szybko. I dzieci, i dorośli zjedzą ją ze smakiem. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

Słodka zapiekanka smakuje doskonale.
Słodka zapiekanka smakuje doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu kokardki
  • 2-3 jabłka
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki serka waniliowego
  • cynamon
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj na miękko.

2. Jabłka umyj pod bieżącą wodą, dokładnie obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cienkie plastry.

3. Posyp je cukrem i cynamonem, a potem wymieszaj z kluskami.

4. Całość włóż do żaroodpornego naczynia. Pamiętaj, aby wcześniej dokładnie wysmarować je olejem i posypać bułką tartą (dzięki temu zapiekanka nie przywrze do naczynia).

5. Zapiekaj danie pod przykryciem ok. 30 minut w temperaturze 180-200°C.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas