Słodki kapuśniak

Na chłodne, jesienne wieczory!

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół pora, olej
  • kawałek selera
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • po 20 dag białej i kiszonej kapusty, mąka
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz 3ziele angielskie
  • 1/2 pęczka świeżej natki
  • cukier, kminek

Przygotowanie:

1. Marchewki i pietruszkę oczyść, przekrój na połówki lub duże kawałki. Opłucz starannie pora, pozostaw w całości. Seler też opłucz, obierz i nie rozdrabniaj.

Reklama

2. Warzywa włóż do garnka, zalej bulionem (może być z kostki). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. W tym czasie białą kapustę poszatkuj. Kiszoną przepłucz na sicie, odciśnij, a potem posiekaj ostrym nożem.

3. Pomidory ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą. Usuń gniazda nasienne, miąższ, pokrój w plastry.

4. Poszatkowaną białą oraz kiszoną kapustę wrzuć do zupy, dodaj 2-3 ziarna ziela angielskiego. Gotuj razem kolejne 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone pomidory.

5. Przygotuj zasmażkę z 2 łyżek oleju i łyżki mąki, dodaj do zupy. Kapuśniak dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz zmielonym kminkiem. Przed podaniem posyp świeżą natką.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje