Słodki kapuśniak

Na chłodne, jesienne wieczory!

Kapuśniak możesz ugotować na kościach schabowych lub wędzonych żeberkach
Kapuśniak możesz ugotować na kościach schabowych lub wędzonych żeberkach123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół pora, olej
  • kawałek selera
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • po 20 dag białej i kiszonej kapusty, mąka
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz 3ziele angielskie
  • 1/2 pęczka świeżej natki
  • cukier, kminek

Przygotowanie:

1. Marchewki i pietruszkę oczyść, przekrój na połówki lub duże kawałki. Opłucz starannie pora, pozostaw w całości. Seler też opłucz, obierz i nie rozdrabniaj.

2. Warzywa włóż do garnka, zalej bulionem (może być z kostki). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. W tym czasie białą kapustę poszatkuj. Kiszoną przepłucz na sicie, odciśnij, a potem posiekaj ostrym nożem.

3. Pomidory ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą. Usuń gniazda nasienne, miąższ, pokrój w plastry.

4. Poszatkowaną białą oraz kiszoną kapustę wrzuć do zupy, dodaj 2-3 ziarna ziela angielskiego. Gotuj razem kolejne 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone pomidory.

5. Przygotuj zasmażkę z 2 łyżek oleju i łyżki mąki, dodaj do zupy. Kapuśniak dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz zmielonym kminkiem. Przed podaniem posyp świeżą natką.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas