Słodkie hity na gwiazdkę

Są pełne zdrowych bakalii i składników bogatych w cenny błonnik. A do tego szybkie w przygotowaniu i tak pyszne, że zachwycisz nimi świątecznych gości, nawet jeśli pieczenie ciast odłożyłaś na ostatnią chwilę.

Ciasto piernikowe
Ciasto piernikowe123RF/PICSEL

Piernikowa kostka

Sposób przygotowania

1. Karmel: na patelni stop 1 szkl. cukru. Dolej sok z cytryny i 2 łyżki wrzątku. Wymieszaj, zdejmij karmel z ognia. Odstaw go, by przestygł (nie ochładzaj go zbyt długo, bo karmel nie może stwardnieć!). Jajka połącz z solą i resztą cukru. Ucieraj, aż masa będzie puszysta. Dosyp sodę oczyszczoną i przyprawę piernikową. Następnie, wciąż ucierając, porcjami dodaj na przemian obie mąki i śmietanę. Dołóż karmel oraz rozdrobnione bakalie. Wymieszaj łyżką. 

2. Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Na spodzie blachy rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 °C. Piecz około 50 minut. Przed podaniem ciasto potnij na porcje, udekoruj je według uznania.

Strucla
Strucla123RF/PICSEL

Strucla twarogowa

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej z proszkiem. Dodaj 15 dag masła, cukier trzcinowy i waniliowy, twaróg i jajka. Wyrób. Dosyp posiekane bakalie. Wymieszaj je z ciastem. Uformuj struclę. Ułóż ją na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 50 minut w 200°C. 

2. Pozostałe masło stop. Upieczoną struclę lekko przestudź. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj 1/4 stopionego masła i oprósz 1/4 cukru pudru. Czynności smarowania i posypywania powtarzaj, aż zużyjesz całe masło oraz cukier puder. 

Rolada czekoladowa
Rolada czekoladowa123RF/PICSEL

Rolada na białkach

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubij, pod koniec ubijania małymi porcjami wsyp cukier. Kiedy piana będzie już lśniąca i sztywna, porcjami wsyp mąkę z proszkiem i kakao, mieszając ciasto łyżką. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj biszkopt, piecz 18-20 minut w 180ºC. 

2. Polewę stop według przepisu. Śmietanę wymieszaj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodaj serek. Ubij krem. Upieczony biszkoptowy blat wyjmij. Przestudź. Posmaruj kremem, zwiń. Ułóż tzw. szwem do dołu. Wierzch oblej polewą. Udekoruj cukrowymi perełkami.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas