Słodkie oponki

Alternatywa dla klasycznych pączków - oponki, mają tę zaletę, że można ich zjeść o wiele więcej. Wypróbuj sprawdzony przepis, nie ma mowy, żeby coś poszło nie tak, a z wycinaniem oponek poradzą sobie nawet kulinarni debiutanci.

Od czasu do czasu można pozwolić sobie na odrobinę kulinarnej rozpusty
Od czasu do czasu można pozwolić sobie na odrobinę kulinarnej rozpusty123RF/PICSEL

Twaróg przepuszczamy przez maszynkę. Na stolnicy (lub w misce) łączymy zmielony twaróg z mąką, żółtkami, posiekaną margaryną, cukrem, śmietaną, octem i zapachem do ciast. Z tych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za bardzo klejące, dodajemy nieco więcej mąki. Gdy uzyskamy już pożądaną konsystencję, a ciasto zacznie "odchodzić od ręki", rozwałkowujemy je na stolnicy (lub oprószonym mąką blacie) na grubość ok. 1 cm.

W cieście wykrawamy kółka przy pomocy szklanki, a w nich mniejsze kółeczka - małym kieliszkiem. Kuleczki pozostałe po wykrawaniu mniejszych kółek łączymy i z nich też wykrawamy oponki. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy oponki z dwóch stron, aż nabiorą ładnego, złotego koloru. Z gotowych pozbywamy się nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz także

Bezglutenowe racuchy - szybki i prosty przepisInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas