Słodkie racuchy

W wersjach dla dorosłych i dla dzieci

Składniki:

Reklama

- 20 dag twarogu,
- około 1/2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 10 dag mąki,
- -cukier waniliowy,
- 3 łyżki cukru,
- olej do smażenia,
- konfitura wiśniowa

Przygotowanie:

1. Białka jajek oddziel od żółtek. Twaróg pokrusz, umieść w wysokiej misce lub rondlu. Dodaj żółtka, dosyp cukier i cukier waniliowy, dolej mleko. Całość zmiksuj na jednolitą gładką masę. Następnie wymieszaj z mąką. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubij sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą serową.
2. W głębokiej patelni dobrze rozgrzej olej. Ciasto serowe nabieraj łyżką i układaj na oleju formując małe racuszki. Na średnim ogniu smaż je obu stron na złoty kolor (po około 2 minuty). Gotowe racuszki przekładaj na talerz wyłożony bibułą, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Trzymaj w cieple.
3. Gotowe racuszki tuż przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Podaj z konfiturą wiśniową lub inną ulubioną przez dzieci. Jako dodatek możesz też serwować sos czekoladowy albo każdy racuszek posmarować nutellą. Racuchy serwowane dorosłym można polać odrobiną ajerkoniaku lub malibu o smaku tiramisu.

Przepisy naszych czytelników:

Racuchy ryżowe - nadesłała Mieczysława

Racuchy wigilijne - nadesłał Piotr

Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas!

Dowiedz się więcej na temat: cukier | dania na słodko | racuchy | potrawy wegetariańskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje