Słodkie racuchy

Słodkie racuchy są idealne jako przekąska i jako samodzielnie danie.

Składniki:

  • 2 białka
  • pół  łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół  łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • 20 dag mąki
  • pół szklanki maślanki
  • 2 i pół dag  drożdży
  • 2 jabłka
  • olej
  • cukier puder do posypania

Reklama

Przygotowanie:

Drożdże wymieszaj z mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Odstaw. Do garnka wlej maślankę, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wlej rozczyn drożdżowy, dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.

Jabłka obierz, pokrój na plasterki. Olej rozgrzej na patelni, wlej porcje ciasta, na każdej ułóż plasterki jabłek. Usmaż z obydwu stron na złoty kolor. Racuchy osącz, posyp cukrem pudrem.



Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: racuchy | przepis | z | jabłka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje