Słodkie zajączki do schrupania
Czas ok. 60 min; porcja – 420 kcal.
1. 40 dag mąki przesiej razem z opakowaniem proszku do pieczenia i opakowaniem cukru waniliowego. Dodaj 12 dag cukru, szczyptę soli oraz 8 dag wiórków kokosowych, wymieszaj.
2. Mleko (2 łyżki odlej) rozmieszaj z olejem. Do płynnych składników wbij 2 jajka, rozkłóć. Dodaj połączone wcześniej sypkie składniki, wymieszaj drewnianą łyżką. Foremki na muffinki wysmaruj tłuszczem. Napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Piecz ok. 25 minut w temp. 180 st.
3. Resztę mąki zagnieć z pozostałym cukrem i 6 dag masła. Dodaj odlane mleko. Ciasto rozwałkuj cienko, wytnij uszy (kształt litery V). Piecz 12 min w 180 st. Resztę masła ubij ze słodkim mlekiem skondensowanym na krem, zabarw na różowo. Posmaruj wystające z foremek części muffinek. Dodaj uszy z ciastek. Ozdób noskami i oczkami z lentilek oraz wąsami ze spaghetti.
Podstawowa zasada przyrządzania muffinów mówi, by składniki „suche” i „mokre” mieszać w osobnych miskach i dopiero na koniec połączyć ze sobą. Do mieszania najlepiej używać drewnianej łyżki, nigdy zaś miksera. Ciasto na muffiny powinno mieć grudki!