Słodkie zajączki do schrupania

Czas ok. 60 min; porcja – 420 kcal.

Sprawdź przepis!
Sprawdź przepis!123RF/PICSEL

1. 40 dag mąki przesiej razem z opakowaniem proszku do pieczenia i opakowaniem cukru waniliowego. Dodaj 12 dag cukru, szczyptę soli oraz 8 dag wiórków kokosowych, wymieszaj.

2. Mleko (2 łyżki odlej) rozmieszaj z olejem. Do płynnych składników wbij 2 jajka, rozkłóć. Dodaj połączone wcześniej sypkie składniki, wymieszaj drewnianą łyżką. Foremki na muffinki wysmaruj tłuszczem. Napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Piecz ok. 25 minut w temp. 180 st.

3. Resztę mąki zagnieć z pozostałym cukrem i 6 dag masła. Dodaj odlane mleko. Ciasto rozwałkuj cienko, wytnij uszy (kształt litery V). Piecz 12 min w 180 st. Resztę masła ubij ze słodkim mlekiem skondensowanym na krem, zabarw na różowo. Posmaruj wystające z foremek części muffinek. Dodaj uszy z ciastek. Ozdób noskami i oczkami z lentilek oraz wąsami ze spaghetti.

Podstawowa zasada przyrządzania muffinów mówi, by składniki „suche” i „mokre” mieszać w osobnych miskach i dopiero na koniec połączyć ze sobą. Do mieszania najlepiej używać drewnianej łyżki, nigdy zaś miksera. Ciasto na muffiny powinno mieć grudki!

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas