Słodko-kwaśne pychotki

Mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj z cukrem pudrem i szczyptą soli.

Reklama

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej, np. specjalnej na pierogi + kilka łyżek do podsypywania
  • 1 jajko
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • szczypta cukru pudru
  • sól

Nadzienie:

  • 50 dag białego tłustego twarogu
  • 3/4 szkl. obranych czerwonych porzeczek + kilka gałązek do dekoracji
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj roztrzepane jajko. Zagnieć ciasto, wlewając powoli, małymi porcjami, ciepłą wodę i olej. Jeśli masa jest twarda, dolej odrobinę wody, by ciasto było elastyczne.

2. Twaróg utrzyj z jajkiem, połową miodu i esencją waniliową. Owoce umyj i osusz. Połącz z twarogiem. Ciasto cienko rozwałkuj (możesz je podzielić na połowy), podsypując stolnicę i wałek mąką. Szklanką zanurzaną w mące wytnij krążki.

3. Na środku każdego krążka ułóż po małej porcji nadzienia i zlep brzegi. Wrzuć na wrzącą wodę i gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj prosto z wody, ozdobione umytymi gałązkami porzeczek. Polej resztą miodu.

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje