Słodko-pikantna zupa marchewkowa

W rondlu rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej pokrojone marchewki, ziemniak, szalotki i czosnek.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 łyżki oliwy
  • 6 marchewek
  • pokrojonych duży ziemniak, pokrojony
  • 2 szalotki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sok wyciśnięty z pomarańczy
  • 8 krewetek
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • szczypiorek lub koperek do dekoracji

Reklama

Sposób przygotowania:
1. W rondlu rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej pokrojone marchewki, ziemniak, szalotki i czosnek (2-3 minuty). Dodaj ostrą paprykę i curry, zamieszaj. Zalej warzywa bulionem i gotuj 20 minut.
2. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na krem. Dodaj śmietanę i ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj sok z pomarańczy. Przypraw do smaku.
3. Krewetki podsmaż na maśle (2-3 minuty) i włóż do pudełka. Rozdziel po 2 krewetki do każdej porcji dopiero na pikniku. Posyp zupę zmielonym pieprzem i zieleniną.




Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje