Słodko-słona sałatka z gruszką w grzanym winie

Dla wszystkich, lubiących eksperymentować w kuchni!

Składniki

  • 1 sałata
  • 100 g listków szpinaku
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 100 g sera pleśniowego
  • Grzane wino:
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 plastry pomarańczy
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • kawałek kory cynamonu
  • 5 ziaren kardamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 goździki
  • 4 łyżki cukru
  • Winegret:
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1/3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania

Do garnka wlej wino, włóż przyprawy i zagotuj. Dodajobrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojonena ósemki gruszki. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotujpod przykryciem ok. 10 minut. Wyjmij, odstaw. Winozachowaj i podaj do kolacji. Sałatę i szpinak opłucz,osusz, rozłóż na talerzach. Dodaj gruszki, posyporzechami włoskimi zrumienionymi na suchej patelnii pokruszonym serem. Przygotuj winegret: wymieszajwszystkie składniki i polej sałatkę.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje