Słodkości dla dbających o linię. Dozwolone nawet na diecie!

Kiedy próbujesz zrzucić zbędne kilogramy, deser wydaje się być pierwszą pozycją w menu, z której lepiej zrezygnować. Wcale nie musi tak być. Oto słodkości, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Byle z umiarem!

Ananasy pod kokosową kruszonką
Ananasy pod kokosową kruszonką123RF/PICSEL

Ananasy pod kokosową kruszonką

Sposób przygotowania:

1. Ananas obierz, wytnij twardy środek. Miąższ pokrój na kawałki. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozłóż równomiernie kawałeczki ananasa.

2. Wymieszaj wiórki kokosowe z wodą, sezamem i płatkami migdałowymi. Dodaj olej kokosowy, sól, brązowy cukier i mąkę ziemniaczaną. Wlej sok z cytryny.

3. Składniki w miseczce rozcieraj palcami, aż masa zacznie zbijać się w grudki. Posyp nimi ananas. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz  30 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

Wersja light

Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność deseru, zrezygnuj z kruszonki i upiecz ananas bez dodatków. Zawiera on bromelinę, która przyśpiesza przemianę materii, a tym samym odchudzanie.

Przed podaniem polej go jogurtem naturalnym wymieszanym z 1 łyżką sezamu, 2 łyżkami wiórków kokosowych i 2 łyżkami płatków migdałowych. 4Jogurt to źródło białka, które jest bardzo ważne w odchudzaniu.

Wersja bogata w wapń

Wapń to ważny składnik w naszej diecie. Jest on odpowiedzialny za mocne kości i zęby. Sezam dostarcza go 40 razy więcej niż kokos. Dlatego zamień ich proporcje, dodaj 4 łyżki sezamu  i tylko 1 łyżkę wiórków.

Niedostateczna ilość wapnia przyczynia się do demineralizacji kości, powodując ich zmiękczenie deformację oraz zwiększa ryzyko osteoporozy.

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Mleczna galaretka

Mleczna galaretka
Mleczna galaretka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Żelatynę wsyp do 1/2 szkl. bardzo gorącej wody. Mieszając, dobrze rozpuść. Odstaw do przestudzenia.

2. Mleko przelej do wysokiego naczynia. Dodaj ksylitol oraz likier migdałowy. Całość wymieszaj mikserem. Potem ostrożnie połącz z żelatyną.

3. Foremki (poj. 180 ml) opłucz zimną wodą i napełnij tężejącą galaretkową masą. Deser wstaw do lodówki na dwie godziny, by dobrze stężał. Gotowe galaretki wybij na talerzyki. Na każdej porcji galaretki połóż łyżkę dżemu.

Wersja light

Świeże lub mrożone owoce to zawsze lepszy wybór niż dżem. Zamiast niego, zmiksuj 10 dag truskawek. Musu do polania deseru będzie dwa razy więcej, a kalorii będzie on miał dwa razy mniej.

Zamiast likieru dodaj 3 łyżki niskokalorycznego mleczka kokosowego.

Wersja bogata w witaminy B

Witaminy z grupy B stymulują wzrost paznokci oraz włosów. Dlatego jeśli masz problem z wypadaniem włosów albo łamliwością paznokci, do mleka dodaj trzy łyżki drobno zmielonych migdałów, które są bogatym źródłem witamin z grupy B.

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Owsiane jeżyki z bakaliami

Owsiane jeżyki z bakaliami
Owsiane jeżyki z bakaliami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Banany obierz, zmiksuj blenderem na gładką masę. W miseczce wymieszaj płatki owsiane z sezamem, orzechami, rodzynkami oraz żurawiną. Mus bananowy połącz z płatkami i bakaliami. Dobrze wymieszaj masę łyżką.

2. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nałóż porcje masy. Lekko je spłaszcz, formując ciastka.

3. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 10 minut, aż lekko zbrązowieją. Ciastka studź na blasze przez 15-20 minut. Potem delikatnie zdejmij je i odłóż do całkowitego wystudzenia.

Wersja light

Bakalie są bogate w witaminy i składniki mineralne, ale mają sporo kalorii. Dlatego użyj ich tylko połowę, a na ich miejsce dodaj 1 jabłko (obrane i oczyszczone). Jabłko zmiksuj z bananami. Jeśli chcesz, żeby ciasteczka były bardziej miękkie, część płatków owsianych zmiksuj na mąkę.

Wersja bogata w tryptofan

Do składników na jeżyki dodaj cztery łyżki pestek dyni. Są one bardzo dobrym źródłem tryptofanu, czyli aminokwasu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jego niedobory powodują spadek energii, gorsze samopoczucie i depresję.

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas