Słodkości z moreli

Wykorzystaj letnie owoce!

Piaskowy migdałowiec

Składniki:

  • 2 kg moreli
  • 40 dag masła
  • 30 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 40 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 10 dag kruchych ciasteczek migdałowych
  • 10 dag brązowego cukru 1
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania
  • tłuszcz i mąka do przygotowania blachy

Przygotowanie:

1. Morele umyj, pokrój na połówki i wyjmij pestki. Utrzyj 30 dag masła z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Kiedy ucierana masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij jajka. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy maślanej. Dobrze utrzyj mikserem.

Reklama

2. Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Rozsmaruj przygotowane ciasto. Rozłóż na nim połówki moreli oraz ciasteczka migdałowe. Lekko wciśnij je w ciasto. Obłóż kawałeczkami pozostałego masła. Posyp brązowym cukrem. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 45 minut. Odstaw do wystudzenia.

3. Zrumień płatki migdałowe na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, lekko mieszając. Posyp nimi wystudzone ciasto. Przed podaniem placek oprósz cukrem pudrem.

Placek półkruchy z kokosową posypką

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 25 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 kg moreli
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • tłuszcz i mąka do blachy

Przygotowanie:

1. Dużą blachę z piekarnika posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj śmietanę, masło, cukier i cukier waniliowy (możesz dodać także 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny albo pomarańczy).

2. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Potem wbij jajka i szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na duży cienki placek. Przełóż go na spód przygotowanej blachy.

3. Morele umyj, wytrzyj. Każdą przekrój, wyjmij pestki. Połówki moreli pokrój na grube cząstki. Ułóż je rzędami na przygotowanym placku. Lekko wciśnij w ciasto. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz około 50 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.

4. Po wystudzeniu pokrój na porcje. Podawaj np. z bitą śmietaną albo lodami.

Francuska rozeta waniliowa

Składniki:

  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
  • 80 dag moreli
  • 40 dag gęstej kwaśnej śmietany 
  • 2 jajka
  • 15 dag cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • 1 op. płatków migdałowych

Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie rozmroź. Płat ciasta złóż na pół. Rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na owalny placek. Tortownicę wyłóż pergaminem. Spód i brzeg formy wylep plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem.

2. Śmietanę utrzyj z cukrem, jajkami i proszkiem budyniowym. Masę wylej na spód. Morele pokrój na połówki, wyjmij pestki, potnij na cząstki. Ułóż je na masie śmietanowej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz 40 minut. Przed podaniem posyp płatkami migdałowymi.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje