Słodkości ze Sri Lanki

Popołudniowa herbata z czekoladowym ciastkiem czy innym słodkim dodatkiem w chłodny, zimowy dzień nie tylko rozgrzewa, ale i sprawia wiele przyjemności. Od razu czujemy jak w naszym ciele mnożą się endorfiny, a na ustach pojawia się uśmiech. Jak się okazuje, nie jest to tylko nasz sposób na chwilę relaksu. Podobnie dzieje się setki kilometrów od nas… na słonecznej Sri Lance.

Sri Lanka zwana inaczej herbacianą wyspą słynie z pysznych herbat. Na każdym kroku można natknąć się na herbacianą fabrykę oraz małe, firmowe sklepiki, w których możemy zaopatrzyć się nie tylko w pamiątki i najlepszą, lankijską herbatę, ale również odpocząć przy filiżance tego napoju i pysznych słodkościach. W podróż po cejlońskich przysmakach idealnych do herbaty, zabierze nas producent najlepszych lankijskich naparów, odznaczonych certyfikatem cejlońskiego lwa - herbaty Akbar.

Herbaciane cukiernie

Reklama

Większość fabryk herbaty na Cejlonie posiada małe herbaciarnie tuż przy swojej siedzibie. Dzięki temu zwiedzający plantacje mogą zatrzymać się na chwilę i skosztować najlepszej lankijskiej herbaty. Jednak Lankijczycy doskonale wiedzą, że aby w pełni delektować się bogatym aromatem czarnej herbaty, należy w jej towarzystwie skosztować czegoś słodkiego. Dzięki temu możemy spróbować najlepszego ciasta czekoladowego w całej Azji lub innych wyrobów cukierniczych. Jest to doskonały sposób na uwydatnienie bogatego aromatu czarnej, lankijskiej herbaty Akbar.

Jeśli w jesienno-zimowe dni chcielibyście poczuć się jak na wakacjach i nieco zasmakować lankijskiej kuchni, to zaopatrzcie się w herbatę Akbar, natomiast poniżej znajdziecie kilka przepisów prosto z cejlońskiej kuchni.

Marchewkowa chałwa z cynamonem

Sri Lanka słynie nie tylko z pysznej, czarnej herbaty, ale również z uprawy przypraw. Najpopularniejsze to pieprz, cynamon i gałka muszkatołowa. To właśnie ich smak pozwoli uwydatnić słodycz lankijskich wyrobów cukierniczych.

Składniki

  • 3 starte marchewki
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • ¼ szklanki wody
  • kilka pokrojonych i uprażonych orzechów (nerkowce, migdały lub wasze ulubione)
  • 3 łyżki masła
  • cynamon

Sposób przygotowania:

1. Usmaż marchew na łyżce masła. Po 5 minutach dodaj wodę i mleko. Gotuj przez ok. 15 minut. Dodaj cukier, cynamon i resztę masła. Ciągle mieszając gotuj do momentu aż masa zgęstnieje. Dodaj orzechy, zdejmij naczynie z ognia i poczekaj aż masa stężeje.

2. Pokrój ją w kwadraty.

Kokosowe nadzienie

Na Sri Lance najczęściej podawane w naleśnikach. Jednak doskonale się sprawdzi także, jako nadzienie do ciastek czy krem do tortu.

Składniki

  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • sól, cynamon

Sposób przygotowania:

1. Cukier rozpuść w odrobinie wody. Wlej do rondla i zagotuj. Dodaj wiórki kokosowe, dopraw odrobiną soli i cynamonem.

2. Zmniejsz ogień i ciągle mieszając gotuj jeszcze przez ok. 10 minut.

Herbaciany krem czekoladowy

Doskonale nadaje się do ciast. Jego intensywnie czekoladowy smak komponuje się z czarną, lankijską herbatą o bogatym aromacie.

Składniki

  • 4 torebki herbaty np. Akbar
  • 250 gram suszonych daktyli
  • 4-5 łyżek gorzkiego kakao

Sposób przygotowania:

1. Zaparz w szklance wody herbatę. Wrzuć do niej daktyle i odstaw na całą noc, aby się namoczyły. Następnie odcedź je i zblenduj na krem. Dodaj kakao i połowę odsączonej herbaty.

2. Dokładnie połącz składniki.

Smacznego!



materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje