Słodycze dla najmłodszych

Jedzone w niewielkich ilościach i nie za często nie powinny zaszkodzić dziecku po 2. roku. Kiedy jednak stają się codzienną przekąską, warto zadbać, by były wartościowe.

Gorzka czekolada jest jednym z niewielu zdrowych słodyczy.
Gorzka czekolada jest jednym z niewielu zdrowych słodyczy. 123RF/PICSEL

Najmniej spośród słodyczy polecane są żelki, landrynki i lizaki, bo poza cukrem smyk znajdzie w nich tylko sztuczne dodatki.

Niechętnie widziane przez dietetyków są też wafle, herbatniki i markizy - bogate w szkodliwe tłuszcze nasycone.

Najwięcej zalet ma gorzka czekolada. Ilością cukru niemal dorównuje mlecznej, a zawiera znacznie więcej magnezu i innych wartościowych składników.

Można też poczęstować dziecko suszonymi owocami, batonem zbożowym, budyniem na mleku czy galaretką z owocami.

Z ciast warto upiec mu szarlotkę lub drożdżowe, a w święta zaproponować kawałeczek makowca.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas