Słoiczek sałatki z czerwonej kapusty i sosu z mandarynek z bakaliową nutą

Doskonała potrawa z dodatkiem bakalii

Składniki

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 0,5 kg mandarynek
  • Świeża mięta pieprzowa
  • 75 g orzechów Pinii np. Bakalland
  • 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej np. Bakalland)
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Młodą kapustę szatkujemy na drobne paski. Następnie delikatnie przez ok 2-3 minut gotujemy na parze, tak aby kapusta nabrała delikatnej miękkości, ale nie rozgotowała się. W tym czasie w osobnym naczyniu wyciskamy sok z 3 mandarynek, dodajemy do niego Złote owoce, kilka liści mięty, czekamy aż bakalie delikatnie zmiękną i następnie blendujemy całość. Pozostałe mandarynki dzielimy na kawałki i dodajemy do kapusty, do wszystkiego dodajemy podprażone wcześniej orzechy pinii. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową sałatkę delikatnie polewamy sosem. Sałatka najlepiej smakować będzie podana w piknikowych słoiczkach. 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje