Słoiczek truskawkowo imbirowego musu z migdałami i orzechami włoskimi

Sezon na truskawki w pełni, zatem osiedlowe sklepiki oraz targi wypełnione są po brzegi kolorem i aromatem tych cudownych owoców. Słodki smak truskawek, delikatnie przełamany smakiem orzechów włoskich, chrupiących migdałów, czy połączony z suszoną miechunką peruwiańską, żurawiną lub ziarnami słonecznika, to doskonała podstawa lekkich propozycji na pełne słońca spotkanie ze znajomymi. Sprawdź jak w łatwy sposób możesz przygotować truskawkowe potrawy inaczej niż zwykle i zaskoczyć swoich gości.

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 70 g orzechów włoskich np. Chandler Bakalland
  • 75 g płatków migdałów np. Bakalland
  • Świeży imbir
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki syropu klonowego

Sposób przygotowania

Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Następnie na tarce ścieramy imbir, aby uzyskać łyżeczkę startego imbiru, który dodajemy do truskawek. Truskawki z imbirem blendujemy na gładką, puszystą masę, którą wykładamy do słoiczka. Następne w osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę, a na patelni prażymy orzechy włoskie i migdały. Ubitą śmietankę układamy na musie. Wierzch deseru ozdabiamy prażonymi orzechami i ćwiartkami truskawek i polewamy syropem klonowym. Deser najlepiej smakuje schłodzony. 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje