Słone odsłony słodkich dań

Rogaliki, muffiny i tarty… wszyscy zajadamy się nimi w wersji słodkiej. Choć zwykle kojarzą nam się z deserem, to czas przełamać rutynę i spróbować ich w nieco innej odsłonie. Z boczkiem, szynką i warzywami tworzą naprawdę smaczne i wytrawne kompozycje. Jak je przygotować? Sprawdźcie nasze pomysły!

Tarta na cieście francuskim
Tarta na cieście francuskimmateriały prasowe

Tarta na cieście francuskim

Sposób przygotowania

Na formę do tarty wyłóż ciasto francuskie. Daj na ciasto obciążenie (np. naczynie żaroodporne) i piecz 10 minut w 200°C. Śmietankę wymieszaj z jajkami, dodaj tartą mozzarellę, dopraw solą i pieprzem. Mieszankę jajeczną wylej na podpieczone ciasto, poukładaj plasterki Kaziuka  i camemberta. Całość piecz ok. 25 minut w 200°C. Podawaj z rukolą.

Rogaliki z szynką
Rogaliki z szynką materiały prasowe

Rogaliki z szynką i serem

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie dzielimy w równe trójkąty. Nakładamy niewielką ilość czerwonego pesto, szynki i sera i zawijamy, tworząc rogaliki. Rogaliki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i zapiekamy w nagrzanym do temp. 190 stopni Celsjusza piekarniku przez około 30 minut. Czas przygotowania: 45 minut Poziom trudności: średni.

Muffiny z serem
Muffiny z seremmateriały prasowe

Muffinki z serem, boczkiem i szynką

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą. Żółty ser i szynkę pokrój w małą kostkę, a cebulę i boczek w grubą kostkę. Boczek podsmaż, po chwili dodaj do niego cebulę. Jajka roztrzep z mlekiem. Masło rozpuść i ostudź, dodaj do mleka z jajkami. Mokre składniki połącz z suchymi. Dodaj do tego ser, szynkę, cebulę, boczek i przypraw solą, pieprzem i ziołami. Formę na muffinki wysmaruj masłem, przelej masę i piecz ok. 25 minut w 200°C.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas