Słynne zapiekanki ziemniaczane

Znajdziesz je w najlepszych restauracjach w różnych zakątkach świata. Z naszymi przepisami z łatwością przygotujesz je także we własnej kuchni.

Zapiekanka z ciastem francuskim
Zapiekanka z ciastem francuskim123RF/PICSEL

Casserole z kurczakiem i jabłkami

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, wytrzyj do sucha. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim udka. Posyp je solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Odłóż je na bok. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Szalotki obierz, grubo posiekaj. Jabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki i wytnij środki z pestkami. 

2. Na patelni rozgrzej oliwę. Zrumień na niej udka. Przełóż je do żaroodpornego naczynia. Posyp posiekanymi szalotkami i obłóż ziemniakami oraz jabłkami. Posyp je solą, pierzem i odrobiną suszonych ziół. Całość podlej gorącym bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 45-50 minut. 

3. Potem naczynie szczelnie przykryj płatem francuskiego ciasta. Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Zwiększ temperaturę do 220 st. Piecz jeszcze przez 15-20 minut, aż wierzch zapiekanki ładnie się zrumieni. 

Musaka
Musaka123RF/PICSEL

Grecka musaka

Sposób przygotowania

1. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek obierz, pokrój w kostkę, zeszklij go na oliwie. Dodaj do mięsa. Dołóż koncentrat, zioła oraz sól i pieprz (do smaku). Wymieszaj. Ziemniaki i cebulę obierz. Bakłażany i pomidory oczyść. Wszystkie warzywa pokrój w plasterki. 

2. Masło rozgrzej. Oprósz mąką, zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z mlekiem. Gotuj, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Przypraw go solą, pierzem i gałką. W formie ułóż warstwami plasterki bakłażanów, ziemniaków, cebuli i mięsa. Każdą warstwę zapiekanki posmaruj sosem beszamelowym. Na wierzchu ułóż pomidory. Piecz ok. 45 minut w 175 st. 

Zapiekanka marokańskaInteria Kulinaria
Tarta z mięsem
Tarta z mięsem123RF/PICSEL

Kisz po lotaryńsku

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki w mundurkach gotuj 20 minut we wrzątku. Przestudź je, obierz z łupinek i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Wystudź. Piure wymieszaj z mąką i proszkiem. 

2. Formę do tarty (śr. 30 cm) posmaruj masłem. Spód i bok wylep ciastem. Piecz przez 20 minut w 180 st. Pieczeń pokrój na kawałeczki. Ser pokrusz, wymieszaj go z roztrzepanymi jajkami i śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Mięso ułóż na podpieczonym spodzie. Zalej masą śmietanową. Piecz jeszcze 30 minut w temp. 180 st

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas