Smaczne dania obiadowe

Wszystkim będzie smakowało!

Kulebiak wegetariański
Kulebiak wegetariański123RF/PICSEL

Kulebiak z warzywami

1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj sól, cukier, drożdże, śmietanę, żółtka i jajka. Zagnieć, odstaw. Brokuł, kalafior, marchewkę ugotuj. Cebulę zrumień. 

2. Warzywa przypraw, wymieszaj ze śmietaną i startym serem. Ciasto rozwałkuj. Wyłóż farsz, zawiń. Posmaruj jajkiem. Piecz 40 minut w temp. 180°C. 

Makaron z pulpetami
Makaron z pulpetami123RF/PICSEL

Makaron po włosku

Sposób przygotowania

1. Zrumień cebulę i czosnek. Do mięsa mielonego dodaj jajko, musztardę, bułkę tartą, sól, pieprz, ostrą paprykę w proszku i zioła prowansalskie. Wymieszaj mięso, uformuj pulpeciki. 

2. Obtocz je w mące i zrumień na rozgrzanym oleju. Przełóż do rondelka, wlej 2 szklanki wody, wsyp przyprawy, zagotuj, wrzuć pulpety, duś 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy, duś jeszcze 10 minut. Ugotuj makaron, wrzuć do do sosu z pulpetami, chwilę mieszaj. Przed podaniem posyp świeżą bazylią i startym serem. 

Zmysłowe smaki: Makaron ze szparagami i szynkąInteria.tv
Nadziewane pomidory
Nadziewane pomidory123RF/PICSEL

Faszerowane pomidory

Sposób przygotowania

1. Z pomidorów odetnij górę i wydrąż środki. Na patelni rozgrzej olej i zrumień posiekaną drobno cebulę. Dodaj mięso mielone i smaż, cały czas rozdrabżone środki pomidorów. Przypraw solą, pieprzem, szczyptą curry, przyprawą do gyrosa, słodką i ostrą papryką w proszku, czosnkiem granulowanym. 

2. Dodaj cukier, masło i śmietanę. Pomidory napełnij farszem. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zalej farszem, który pozostał. Posyp świeżym tymiankiem. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Podawaj z pieczywem

Przepis na faszerowaną paprykęInteria Kulinaria
Gołąbki
Gołąbki123RF/PICSEL

Gołąbki

Sposób przygotowania

1. Z pietruszki, marchewek, pora i selera ugotuj wywar. Kaszę ugotuj. Wymieszaj z mięsem mielonym, dodaj sól, pieprz, posiekaną cebulę. Wymieszaj. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż kapustę i gotuj chwilę, ostudź, obierz z liści, kładź na nich porcje farszu, zawiń. 

2. Dno garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty i układaj kolejno gołąbki. Zalej wywarem, przypraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 45 minut. Wywar zlej, wymieszaj z przecierem pomidorowym, śmietaną, masłem i mąką. Zagotuj, mieszając. Podawaj z gołąbkami posypanymi zrumienionym wędzonym boczkiem

Zmysłowe smaki: Gołąbki z młodej kapustyInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas