Smaczne i cenne warzywo

To warzywo cenione jest już od starożytności. Pod czerwoną skórką kryje się mnóstwo wartościowych witamin i minerałów.

Rzodkiewka ma wiele witamin i minerałów
Rzodkiewka ma wiele witamin i minerałów123RF/PICSEL

Rzodkiewki można podawać dzieciom już od 12 miesiąca życia. Oczywiście, ze względu na ostrawy smak, nie wszystkim maluchom przypadnie ona do gustu.

Warzywo to zawiera witaminy C, PP, B1, B2, A oraz związki mineralne, takie jak: sód, wapń, siarka, żelazo, magnez, miedź, fosfor, chlor.

Rzodkiewka jest świetna na urodę, poprawiając cerę i bujność włosów. Dzięki związkom żelaza, manganu i miedzi wspomaga procesy krwiotwórcze w organizmie.

Ponieważ rzodkiewka zawiera zaledwie 14 kalorii w 100 g, jest zalecana podczas diety odchudzającej. Mimo niskiej kaloryczności jest jednak warzywem sycącym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas