Smaczne placki

Kto ich nie lubi? Cebula dodaje im wyjątkowego smaku. W przepisie na dziś - placki ziemniaczane.

Jeśli nie lubisz cebuli podkreśl aromat placków czosnkiem
Jeśli nie lubisz cebuli podkreśl aromat placków czosnkiem 123RF/PICSEL

1. Cebule i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na pół godziny. Gdy ziemniaki puszczą sok, płyn odlać, a z dna naczynia zeskrobać biały osad, czyli skrobię. 

2. Odciśnięte ziemniaki wymieszać ze skrobią, mąką i z rozkłóconymi jajkami, doprawić na ostro solą i pieprzem. Ciasto kłaść łyżką na dobrze rozgrzanym tłuszczu, smażyć na złoto z każdej strony. 

3. Usmażone placki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują na ciepło. Podawaj je zamiast ziemniaków do obiadu.  Jeśli zależy ci na czasie, możesz rozetrzeć ziemniaki w blenderze. 

Jak się robi placki ziemniaczane?Interia Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas