Smaczny obiad dla całej rodziny

Te potrawy przygotujesz bez trudu. Smakują rewelacyjnie!

Nadziewane papryki
Nadziewane papryki 123RF/PICSEL

Papryka faszerowana

Sposób przygotowania

1. Mięso pokrój, skrop oliwą, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką, oregano, kminem rzymskim i kolendrą. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso, posiekaną papryczkę chilli, smaż. Wsyp kukurydzę. 

2. Zalej pomidorami z puszki. Dodaj cukier, masło, sól, pieprz i czosnek granulowany. Kaszę kuskus zalej wrzątkiem i przykryj. Dodaj do całości. Papryki przekrój, oczyść z pestek. Chwilę gotuj. Wypełnij potrawką, posyp startą mozzarellą. Piecz 30 minut w temp. 180 st. C

Przepis na faszerowaną paprykęInteria Kulinaria
Kaczka z sezamem
Kaczka z sezamem123RF/PICSEL

Kaczka w sezamie

Sposób przygotowania

1. Mięso natrzyj solą i przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Schłodź. Zrumień na maśle. Podlej wodą i duś pod przykryciem 60 minut. Sos sojowy, ocet ryżowy, starty imbir, 2 ząbki czosnku i miód zagotuj. Wlej do mięsa, duś 30 minut. 

2. Posyp uprażonym sezamem. Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, sparz. Resztę poszatkuj. Dodaj posiekaną cebulę, ząbek czosnku, kukurydzę, rodzynki, majonez, musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Zawiń surówkę w liście. Podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Zmysłowe smaki: Kaczka w sosie z owoców leśnychInteria.tv
Faszerowane cukinie
Faszerowane cukinie123RF/PICSEL

Zapiekane cukinie

Sposób przygotowania

1. Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż środki i oprósz solą. Odstaw na 30 minut. Na rozgrzanej oliwie zrumień posiekane drobno cebule, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj opłukaną pod gorącą wodą kaszę jaglaną i soczewicę. Zalej wodą lub bulionem. Gotuj do miękkości ok. 10 minut. 

2. Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę. Pokrój drobno i dodaj do całości wraz z koncentratem. Z cukinii zlej sok. Posmaruj środek kozim serkiem i wyłóż farszem. Posyp startym na tarce serem żółtym. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 30 minut w temp. 180 st. C. 

Prosty przepis na faszerowaną cukinięInteria Kulinaria
Bób z kiełbaską
Bób z kiełbaską123RF/PICSEL

Kiełbaski z bobem

Sposób przygotowania

1. Bób i obrane marchewki ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Wystudzone marchewki pokrój w plastry przy pomocy karbowanego noża. 

2. Usmaż pokrojoną na kawałki kiełbasę i zdejmij z ognia. Na tej samej patelni zrumień posiekane drobno cebule. 

3. Po chwili dodaj marchewkę i bób. Przypraw solą, pieprzem, cząbrem i majerankiem. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i przełóż do warzyw. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlej wodą. Dodaj śmietanę i posyp posiekaną natką. Podawaj z usmażonymi kiełbaskami i ciemnym pieczywem. 

Zmysłowe smaki: Letnia sałatka z bobem, fetą i arbuzemInteria.tv
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane z ziołami

Sposób przygotowania

1. Połowę ziemniaków zetrzyj na tarce do placków, a drugą do jarzyn. Dodaj jajko, sól, pieprz, czosnek w proszku, startą cebulę, śmietanę, bazylię, tymianek oraz miętę. 

2. Placki smaż na oleju. Podawaj z jogurtem wymieszanym z czosnkiem, szczypiorkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas