Smaczny, rozgrzewający, zdrowy. Taki kapuśniak serwuje gościom Ewa Wachowicz

Zimno? Najlepiej rozgrzać się smaczną zupą. Tylko na którą się zdecydować? Nic tak nie zadziała, jak dobrze przygotowany kapuśniak. Nie dość, że będziemy czuć się najedzeni, to od razu zrobi nam się cieplej. To również świetna propozycja dla tych, którzy właśnie walczą z przeziębieniem. Kapuśniak to także jedna z ulubionych jesiennych zup Ewy Wachowicz. Jak przygotowuje ją znana restauratorka? Oto receptura.

Kapuśniak - pożywna i bardzo sycąca zupa
Kapuśniak - pożywna i bardzo sycąca zupa123RF/PICSEL

Kapuśniak to jedna z ulubionych zup Polaków. Zajadamy się nią szczególnie jesienią. Jest smaczna, rozgrzewająca i bardzo zdrowa. A to ze względu na główny składnik, czyli kapustę kiszoną. - To właśnie kiszonki wzmacniają nasz organizm, wspomagają odporność i pozwalają łatwiej rozprawić się z przeziębieniem - przyznaje Ewa Wachowicz i zdradza swoją recepturę na kapuśniak.

Czytaj takżeKiszonki to samo zdrowie

Z kapusty kiszonej można zrobić nie tylko surówkę do obiadu
Z kapusty kiszonej można zrobić nie tylko surówkę do obiadu123RF/PICSEL

Receptura na kapuśniak od Ewy Wachowicz

Jak przygotować idealny kapuśniak? 

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek wędzonych
  • włoszczyzna jak do rosołu
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • kawałek kiełbasy wiejskiej
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5  kg kapusty kiszonej
  • 0,5 szklanki soku spod kapusty
  • 1 łyżeczka kminku
  • natka pietruszki do dekoracji

Opis przygotowania:

  1. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę (marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebula) oraz liście laurowe i ziele angielskie. Posolić. Przykryć i gotować na małym ogniu.
  2. Na patelni rozgrzać smalec i przesmażyć na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę. 
  3. Po chwili wrzucić posiekaną w piórka cebulę, następnie pokrojony czosnek.
  4. Ugotowane żeberka i jarzyny wyjąć z wywaru. 
  5. Do garnka wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, przykryć i ugotować. 
  6. Mięso oddzielić od kości, pokroić. Gdy ziemniaki zmiękną, wrzucić do garnka odciśniętą i posiekaną kapustę. 
  7. Przyprawić kminkiem. Dorzucić pokrojone mięso oraz kiełbasę z patelni. Wymieszać i ugotować. 
  8. Pod koniec zakwasić sokiem z kapusty. Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki

Lubisz gotowa? Polecamy także:

„Ewa gotuje”: Zupa na ogórkach zielonychPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas