Smak lata - faszerowane pomidory

Nadchodzi sezon na pomidory. Te ze straganów są już coraz smaczniejsze. To prawdziwa zachęta do przygotowania letnich potraw.

Pomidory są niezastąpione w kuchni. Smakują na surowo, w sałatkach, w potrawach gotowanych i pieczonych. Świetną przekąską na letnie dni będą pomidory faszerowane.

Reklama


Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur
  • 4 pomidory
  • puszkę tuńczyka w sosie własnym
  • koperek
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

Przygotowanie:


Wypłukaną kasze bulgur gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, studzimy. Odcinamy górną część pomidorów z szypułkami, wydrążamy tak, by powstały pojemne miseczki. Odcedzamy tuńczyka i dodajemy do niego odrobinę siekanego koperku. Mieszamy z kaszą, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek.Farsz dobrze mieszamy i nakładamy go do wydrążonych pomidorów. Przykrywamy "kapelusikami" z szypułkami.

Przepis pochodzi z książki Magdaleny Sych "Nasze kasze".

Zobacz przepisy na smaczne dania z ryb

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje