Smaki jesieni

Każda pora roku ma pewne smaki, które bezapelacyjnie królują na polskich stołach. Jakie potrawy najchętniej wybieramy jesienią?

Złota polska jesień zachwyca nie tylko paletą barw, ale także darami natury - to właśnie na przełomie lata i jesieni odkrywamy w kuchni słodkie, zniewalające smakiem jabłka i aromatyczne skarby lasu, czyli grzyby. Przepisów wykorzystujących te jesienne przysmaki możemy znaleźć bardzo wiele, do najpopularniejszych należą bez wątpienia naleśniki z jabłkami oraz pierogi z grzybami.

Reklama

Przygotowanie naleśników jest bardzo łatwe - w najbardziej minimalistycznej wersji potrzeba do tego tylko mleka (szklanka), mąki (szklanka), jajek (2 szt.), przypraw oraz oczywiście jabłek. Aby przygotować ciasto naleśnikowe wystarczy zmieszać/zmiksować wszystkie składniki, dodając szczyptę soli oraz cukru. Smażymy naleśniki, jednocześnie obieramy jabłka i - według uznania - kroimy je w niewielkie plasterki lub ścieramy na tarce, podsmażamy a na końcu dodajemy 2 łyżeczki cynamonu. Teraz wystarczy już tylko zawinąć farsz w ciasto i naleśniki gotowe!

Przygotowanie pierogów wymaga trochę więcej czasu. Potrzebne będą 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki wrzątku, 1/3 szklanki zimnej wody, może być 1 jajko - choć nie musi. Mąkę zalewamy wrzątkiem i zimną wodą, mieszamy łyżką i przykrywamy pokrywą na 20 minut. Następnie ciasto wyrabiamy, przykrywamy pokrywą i odstawiamy na kolejne 20 minut. Ciasto jest miękkie, bardzo dobrze się klei i nie rozkleja się podczas gotowania. Na koniec jeszcze raz wyrabiamy, wałkujemy i kleimy pierogi. Ciasto jest miękkie, bardzo dobrze się klei i nie rozkleja się podczas gotowania - pyszne. Aby przygotować farsz, dokładnie oczyszczamy grzyby, kroimy je w plasterki i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 min, odlewamy na sito, płuczemy gotowaną woda i pozostawiamy na moment do odcieknięcia. Drobno kroimy 5 dkg słoniny, smażymy, dodajemy posiekaną cebulę, po chwili dodajemy trochę mąki i smażymy do przyrumienienia. Całość mieszamy z grzybami, przyprawiając solą i pieprzem. Farsz nakładamy na wykrojone z ciasta kółka i lepimy pierogi.

Te tradycyjne dania możemy oczywiście serwować rodzinie nie tylko między latem a zimą, korzystając z gotowych dań np. firmy Virtu - Naleśniki z jabłkami charakteryzują się ciastem, które w czasie krótkiego przygotowania nie rozpada się, tak więc ich zawartość nie ma szans wylecieć poza sploty - ciasto jest przyjemnie chrupiące i lekko słodkie. W środku każdego naleśnika znajdziemy całkiem sporo jabłecznika - o delikatnym, naturalnym smaku, w którym kochają się zwłaszcza dzieci. Pierogi z grzybami wyróżniają się natomiast miękkim ciastem oraz wyrazistym, zbilansowanym smakiem grzybowego farszu i - co ważne - nie rozgotowują się podczas gotowania.

materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: pierogi | ciasto

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje