Smaki jesieni nie muszą być nudne

Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki. I mimo że aura za oknem bywa niesprzyjająca, w kuchni cieszyć się możemy kulinarnymi smakołykami, które dodają witalności i energii na chłodne dni. Jest to bowiem idealna pora na wszelkiego rodzaju przetwory. Warto zatem sięgnąć po garść kulinarnych inspiracji, które zaowocują niezapomnianymi smakami jesiennych skarbów.

Po dary jesieni warto sięgać nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również zdrowotne. Przygotowując przetwory dobrze pamiętać jest także o suszonych owocach, które nadadzą wyjątkowego, głębokiego smaku dżemom czy powidłom, a przy tym tak pożądanych wartości odżywczych.

Reklama

Doskonale sprawdzą się na przykład suszone śliwki oraz morele, bogate w potas i miedź. Są to składniki niezwykle istotne w jesiennej diecie, gdyż ze względu na coraz krótsze i chłodniejsze dni potrzebujemy więcej energii oraz mikroelementów. Zawarty w nich potas, pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, a miedź przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Z kolei rodzynki, które doskonale pasują np. do konfitury z jabłek, bogate są w witaminę B6, dbającą o nasz układ odpornościowy w trakcie jesiennej szarugi.

Nie każdy wie, że bakalie doskonale komponują się także z warzywami takimi, jak dynia czy marchew. Soczyste i słodkie suszone morele można dodać do kremowej zupy z dyni i dla kontrastu posypać prażonymi ziarnami lub orzechami.

Bakaliowa konfitura jabłkowa

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 100 g rodzynek bursztynowych np. Bakalland
  • 75 g migdałów w płatkach np. Bakalland
  • 100 g skórki pomarańczowej np. Bakalland
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 szklanki słodkiego, czerwonego wina
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

1. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Zalewamy wodą z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Rodzynki zalewamy winem, wstawiamy do lodówki i pozostawiamy na pół godziny aż całkowicie wchłoną wino. Odcedzamy jabłka. Z wody (zlanej z jabłek) i cukru gotujemy syrop.

2. Do gotującego się syropu wrzucamy odcedzone jabłka i całość smażymy 15 minut na niewielkim ogniu. Dodajemy rodzynki w winie, migdały i skórkę pomarańczową - prażymy jeszcze około 20 minut. Doprawiamy cukrem waniliowym oraz cynamonem. Masę rozkładamy do wyparzonych słoików, nie pasteryzujemy.

3. Taka konfitura doskonale nadaje się do ciast, naleśników lub pysznych rogalików z ciasta francuskiego!

Zupa dyniowa z suszonymi morelami i pestkami dyni

Składniki:

  • 500 g dyni
  • garść suszonych moreli np. Bakalland
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki papryki chili w proszku
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g serka mascarpone
  • sól i pieprz dla smaku
  • 75 g łuskanych pestek dyni lub płatków migdałowych np. Bakalland

Przygotowanie:

1. Dynię myjemy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Suszone morele myjemy i zalewamy gorącą wodą, aby zmiękły. W garnku roztapiamy masło z dodatkiem oliwy, dodajemy świeży imbir i podsmażamy stale mieszając. Dodajemy dynię, suszone morele, papryczkę chili i szczyptę soli. Smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

2. Dodajemy sok pomarańczowy oraz tyle wody, aby przykryć dynię. Gotujemy do miękkości, przez około 30 minut.

3. Wszystko przekładamy do blendera, dodajemy jogurt naturalny oraz serek mascarpone. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy solą oraz pieprzem.

4. Zupę podajemy na ciepło, posypaną prażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi np. Bakalland.




materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje