Smakowite dodatki do śliwek

Najprostszym rozwiązaniem są lody waniliowe czy kleks bitej śmietany. Warto jednak przygotować bardziej wyszukane słodkie akcenty!

1. Sos szodonowy: 4 żółtka utrzyj w misce z 3 łyżkami cukru pudru. 1 szkl. białego wina zagotuj z 3 łyżkami cukru waniliowego. Gorące wlej cienkim strumieniem do masy jajecznej, ciągle mieszając. Miskę postaw nad garnkiem z wrzącą wodą i ubijaj do zgęstnienia sosu. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Reklama

2. Sos czekoladowy: 15 g kakao rozmieszaj w 100 ml wody. Podgrzej, wsyp 10 dag cukru. Mieszając, podgrzewaj, by sos zgęstniał. Możesz go trzymać w lodówce nawet do 2 tygodni.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje