Smakowite gorące sosy

To najlepszy sposób, aby wzbogacić smak pieczeni, kotletów, czy rolad. Dzięki nim domowe obiady nabiorą wyjątkowego smaku.

Ziołowe do drobiu

Estragonowy

Zagotuj 150 ml bulionu, łyżkę octu winnego oraz 2 łyżki białego wina. Dodaj 4 łyżki posiekanego estragonu i 1/2 szkl. śmietany kremówki. Gotuj, aż sos zgęstnieje.

Rozmarynowy z serem

Reklama

Do garnka wlej 300 ml śmietany kremówki. Dodaj 10 dag startego żółtego sera. Gotuj powoli mieszając, aż ser się dobrze rozpuści i sos zacznie gęstnieć. Wtedy przypraw go suszonym rozmarynem oraz pieprzem.

Aromatyczne do wołowiny

Maderowy

Łyżkę mąki zrumień na 2 łyżkach masła. Dodaj 200 ml bulionu, 100 ml wina madera i łyżkę zielonego pieprzu. Gotuj do zgęstnienia. Dopraw solą, pieprzem i musztardą.

Cebulowy

Obierz 4-5 cebul, zeszklij je na łyżce masła. Oprósz cukrem. Smaż, aż cukier się skarmelizuje. Podlej cebulę 1/4 szkl. bulionu wołowego. Duś na małym płomieniu, aż cebula zacznie się rozpadać. Wtedy sos przetrzyj albo zmiksuj. Przypraw go do smaku solą oraz pieprzem.

Pikantne do wieprzowiny

Pieprzowy

Do garnka wlej 300 ml śmietany kremówki. Dodaj 1 łyżkę utłuczonych ziaren kolorowego pieprzu. Wlej łyżkę brandy. Przypraw sosem worcester. Gotuj 5 minut.

Pomidorowy z chili

Obierz i posiekaj 3 ząbki czosnku oraz 1 cebulę, usmaż je na szklisto na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Dodaj rozgniecione pomidory z puszki oraz posiekaną papryczkę chili. Gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Przypraw solą oraz odrobiną octu i cukru.

Aksamitne do ryb

Cytrynowy

Stop 2 łyżki masła, oprósz 2 łyżkami mąki, zasmaż. Dolej 1 szkl. bulionu rybnego, 1/2 szkl. śmietany oraz sok z 1 cytryny. Zagotuj. Przypraw do smaku.

Śmietanowy

Do garnka wlej 1 szkl. białego wina, gotuj, aż połowa odparuje. Dolej 1 szkl. śmietany kremówki i gotuj, aż zostanie 1/3 płynu. Pokrój 2 łyżki zimnego masła. Dodawaj po kawałeczku do sosu, energicznie mieszając. Przypraw solą i białym pieprzem.

Sposób na zbyt rzadki sos

Do gotującego się sosu wkrusz trochę chleba razowego (może być nawet nieco czerstwy) albo piernika. Gdy sos zgęstnieje, przecedź go przez sitko, aby nie pozostały wyczuwalne kawałki chleba. D Żółtko wymieszaj z łyżką zimnej wody i wlej do sosu. Mocno go podgrzej, ale już nie gotuj, bo żółtko się zetnie.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje