Smalec z ziołami i czosnkiem

Aromatyczny, dla lubiących wyraziste smaki.

Składniki:

●1 kg tłuszczu (boczek surowy)

Reklama

●główka czosnku

●1/2 szklanki suszonego majeranku

●1/4 szklanki suszonego tymianku

●1/4 szklanki suszonego rozmarynu

●sól

Przygotowanie:

1. Boczek pokrój drobno lub zmiel w maszynce, używając sita o grubych oczkach. Stop w garnku z grubym dnem na małym ogniu, aż skwarki będą rumiane, przezroczyste i miękkie. Obrany czosnek posiekaj, utrzyj z odrobiną soli i wrzuć do smalcu pod koniec smażenia. Dodaj zioła i jeszcze chwilę smaż. Zestaw z ognia i ostudź. Wlej do słoików lub garnka kamionkowego.

2. Jeśli nie chcesz, by skwarki opadły na dno smalcu, mieszaj go od czasu do czasu, gdy zastyga lub dobrze zakręć słoiki z półpłynnym smalcem i odwróć je do góry dnem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje