Smażone kuleczki z makaronu

Z mozzarellą i sosem pomidorowym podawane na zimno - spróbuj!

Czas przyrządzenia: 30

Składniki

  • Makaron np. Lubella Spaghetti Pełne Ziarno 400g
  • Mozzarella w małych kulkach 400g
  • 4 jaja
  • 5 filecików anchois
  • Bułka tarta 200g
  • Pomidory pelati 2 małe puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Bazylia 50 g
  • Sól, pieprz , cukier
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta a następnie lekko go studzimy. Każdą kuleczkę sera owijamy kilkakrotnie nitkami makaronu. Następnie obtaczamy je w jajku, bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu. Pomidory, czosnek, anchois, bazylię oraz pozostałe przyprawy łączymy ze sobą za pomocą blendera ręcznego na jednolitą masę. Tak przygotowany sos podajemy do kuleczek, najlepiej w oddzielnym naczynku.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje