Smażone kulki z nadzieniem

Rybne kulki świetnie smakują z nadzieniem z suszonych pomidorów albo grzybów. Zamiast ziemniaków możesz podać makaron.

Takie kulki smakują doskonale
Takie kulki smakują doskonale 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 80 dag filetów białej ryby (dorsz, mintaj)
  • 1 kg ziemniaków
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 6 korniszonów
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 10 dag mąki
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

1. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na chrupko, zdjąć z patelni, osączyć. Na tłuszczu zrumienić drobno posiekaną cebulę.

2. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc na piure.

3. Korniszony posiekać, wymieszać z podsmażoną cebulą, boczkiem i musztardą, doprawić solą i pieprzem. Filety z ryb umyć, osuszyć delikatnie, nałożyć korniszonowy farsz, zwinąć ciasno.

4. Zmiksować mąkę z piwem i żółtkiem, wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białka. Kawałki ryb dokładnie obtaczać w cieście, smażyć na złoto w głębokim tłuszczu (jak pączki). Podawać z tłuczonymi ziemniakami.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas