Smażone pomidory z jajkami sadzonymi

Sycą na długo.

Składniki:

  • łyżka oleju
  • średnia czerwona cebula
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka kolendry
  • szczypta kurkumy
  • szczypta curry
  • 400 g pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 400 g cieciorki, może być z puszki
  • 1/3 szklanki posiekanej kolendry
  • 2 jajka
  • sól

Przygotowanie:

1. Rozgrzej na patelni olej, wrzuć posiekaną cebulę. Podsmażaj około 3 minut.

Reklama

2. Dodaj czosnek. Podsmaż krótko.

3. Wymieszaj pomidory z ciecierzycą. Przełóż na patelnię z cebulką. Podgotuj. Dodaj przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj.

4. Zrób dwa dołki, do każdego wbij jajko. Przykryj pokrywką i gotuj, aż jajka zetną się tak, jak lubisz. Po wierzchu posyp kolendrą lub natką.

Nasza rada: do dania możesz podać grzanki i sos jogurtowy. Doskonale uzupełnią smak. Możesz też posypać odrobiną sera żółtego i wstawić na 5 minut do rozgrzanego piekarnika. Na wierzchu utworzy się apetyczna skorupka.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje