Smażone śledzie z puree

Idealnym dodatkiem będą karmelizowane gruszki – obsmażone w cukrze trzcinowym z dodatkiem świeżego rozmarynu.

Składniki:

  • 600 g świeżych filetów śledziowych
  • 75 g gruboziarnistej musztardy
  • 75 g mąki żytniej
  • sól

Reklama

PUREE:

  • 350 g białej kapusty
  • 300 g ziemniaków
  • 500 ml wody
  • łyżka masła
  • skórka starta z cytryny
  • sól

Przygotowanie:

1. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Umyj kapustę i pokrój. Zalej wodą, posól. Przykryj i gotuj, aż woda się wygotuje, a warzywa rozpadną się do purée (ok. 20 minut). Na 5 minut przed końcem odkryj. Dodaj masło i skórkę z cytryny, wymieszaj.

2. Ułóż filety na desce do krojenia, skórą do spodu. Posyp mięso solą i pieprzem. Posmaruj musztardą. Wysyp mąkę na płaski talerz. Obtocz filety w mące z obu stron.

3. Rozgrzej oliwę na patelni, smaż śledzie z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące (5-8 minut). Podawaj z gorącym purée.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje