Smażony karp wigilijny

Tradycyjne danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

Smażony karp
Smażony karp123RF/PICSEL

Rybę umyć, osuszyć i podzielić na części. Ze wszystkich stron natrzeć je solą i odstawiamy na 2 godziny.

Następnie spłukać sól, karpia przełożyć do miski.

Nieobraną cytrynę wymyć, polać wrzącą wodą i pokroić w plastry grubości około 2 cm. Obłożyć plastrami rybę i wstawić na noc do lodówki.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Cytrynę usunąć, dzwonki karpia natrzeć czosnkiem, mielonym pieprzem i przyprawą. Panierować najpierw w mące, później w jajku i bułce tartej, smażyć na maśle klarowanym z obu stron.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas