Śmietanowiec

Słodycz z dodatkiem świeżych owoców.

Składniki:

  •  4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • 2 dag kakao
  • 50 dag kremówki 36 proc.
  • 2 opakowania zagęszczacza do śmietany
  • 10 dag porzeczek
  • 10 dag jagód

Przygotowanie:

1. Żółtka utrzyj z 15 dag cukru. Białka ubij na sztywną pianę. Obie masy połącz. Delikatnie wmieszaj przesianą mąkę z kakao. Składniki połącz. Ciasto rozsmaruj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Reklama

2. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 8 minut. Biszkopt zdejmij z blachy, wystudź, a następnie obróć go i od spodu ostrożnie oderwij papier.

3. Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodaj pozostały cukier oraz zagęszczacze do bitej śmietany. Owoce oczyść, odszypułkuj. Część odłóż. Resztę wmieszaj delikatnie do masy. Gotowy krem rozsmaruj na przygotowanym korpusie i wstaw do lodówki na około 2 godziny do stężenia. Przed podaniem pokrój i udekoruj resztą owoców.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje