Soczewica z kulkami mięsnymi

Pożywne jesienne danie.


Reklama


Składniki na 4 porcje:

  • 200 g zielonej soczewicy
  •  500 g dyni
  •  5 gałązek majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  •  1 cebula
  • 5 łyżek oleju
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  3 łyżeczki bulionu instant
  • papryczka chili
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz
  • 3 zielone cebulki
  • puszka pomidorów (425 ml)
  • kumin, cukier
 Przygotowanie:

Soczewicę przepłukać, miąższ dyni pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, 1 ząbek czosnku na cienkie plasterki.  2 łyżki oleju rozgrzać w rondelku, smażyć dynię ok. 5 minut, po 2 minutach dodać czosnek i połowę cebuli, soczewicę i połowę listków majeranku. Dodać koncentrat pomidorowy. Wlać 1,5 l wody, dodać bulion i gotować ok 25 minut

Mięso mielone wyrobić wraz z pozostałą cebulą, czosnkiem, chili, bułką tartą i żółtkiem na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować kulki i smażyć na oleju przez 5-7 minut. 10 minut przed końcem gotowania do warzyw dodać pomidory i pokrojoną zieloną cebulkę. Doprawić solą, pieprzem, kuminem i cukrem. 5 minut przed końcem gotowania dodać kulki mięsne i pozostały majeranek.

 

Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal


Dowiedz się więcej na temat: soczewica | mięso mielone | dynia

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje