Soczyste szpadki z orzechową nutą

Szaszłyki z bakłażanem
Szaszłyki z bakłażanem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Marynata: orzeszki drobno posiekaj. Gruszkę umyj,obierz, wytnij gniazdo nasienne. Miąższ zmiksuj. Wymieszaj z olejem, gruszkami, miodem, sokiem, papryką i sosem sojowym. 

2. Szaszłyki: mięso umyj, pokrój w kostkę, skrop marynatą. Odstaw na całą noc. Warzywa umyj, oczyść. Pomidory i bakłażan pokrój w plastry, papryki - w kostkę, cebule - w ósemki.

3. Mięso i pokrojone warzywa ponadziewaj na szpadki. Dociśnij, aby ściśle do siebie przylegały. Posmaruj oliwą i oprósz pieprzem. Rozłóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową. 

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 25-30 minut, bez przykrycia, ew. smarując wodą albo olejem sezamowym lub z orzechów arachidowych.

Przepis na roladki z grillowanego bakłażanaInteria Kulinaria
Szaszłyki
Szaszłyki123RF/PICSEL

Kiełbasiany specjał

Sposób przygotowania

1. Czosnek przeciśnij przez praskę i połącz go z musztardą. Kiełbaski pokrój na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Dołóż musztardę, przemieszaj. Odstaw do lodówki. 

2. 2 łyżki oliwy utrzyj z octem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi. Cebulę obierz, pokrój na ćwiartki, a potem każdą warstwę na kawałki. Papryki umyj, osusz. Pokrój na podobne kawałki jak cebulę. Boczek potnij w kostkę. Cebulę i papryki skrop oliwą z ziołami, wrzuć na patelnię, krótko obsmaż, zdejmij. Na patelnię włóż boczek, obsmaż go z każdej strony. Odłóż do przestudzenia. 

3. Z kiełbasek usuń musztardę z czosnkiem. Nadziewaj je na patyczki szaszłykowe na przemian z kawałkami boczku i obsmażonych warzyw. Rozgrzej patelnię grillową (lub grill), posmaruj oliwą. Włóż przygotowane szaszłyki, smaż, aż równomiernie się zrumienią ze wszystkich stron.  

Jak się robi chłopski garnek?Interia Kulinaria
Szaszłyki z klopsami
Szaszłyki z klopsami123RF/PICSEL

Klopsiki z bakłażanem

Sposób przygotowania

1. Bakłażany umyj, osusz, pokrój w plasterki. Ułóż na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem,oprósz solą, odstaw na co najmniej 20 minut. Szalotki obierz. Pomidory umyj, przekrój, oczyść z pestek. Miąższ pomidorów, korniszony i szalotki posiekaj. Koperek i natkę pietruszki posiekaj. 

2. Bułkę tartą zalej 1-2 łyżkami wody, wymieszaj z mięsem. Dodaj rozdrobnione warzywa, koperek i natkę. Dopraw oregano, mieloną papryką, czosnkiem oraz solą. Plasterki bakłażana opłucz, dobrze osusz. Z mięsnej masy uformuj kulki. Ponadziewaj je na szpikulce na zmianę z plasterkami bakłażana. Posmaruj olejem. 

3. Szaszłyki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryj folią aluminiową. Obok ew. połóż resztę niezużytych warzyw. Piecz 30 minut w 170 st. C. 

Zmysłowe smaki: Klopsiki z indyka w sosie koperkowymInteria.tv
Kofty
Kofty123RF/PICSEL

Kofta z rzodkwią i miętą

Sposób przygotowania

1. Cebule obierz, odetnij 3-4 talarki, odłóż do dekoracji. Resztę drobno posiekaj. 1 łyżkę oleju rozgrzej, wrzuć posiekaną cebulę, duś, aż będzie szklista. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj i zdejmij z patelni. 

2. Papryczki umyj, usuń pestki, strączki posiekaj. Seler bardzo drobno pokrój, rzodkiew zetrzyj na wiórki. Miętę i kolendrę posiekaj. Przygotowane składniki dołóż do mięsa, dodaj cebulę. Dopraw sosem sojowym, lubczykiem, kminem, kozieradką, pieprzem. Dobrze wymieszaj. 

3. Zwilżonymi dłońmi uformuj podłużne klopsiki. Nabij je na szpadki. Rozgrzej 3-4 łyżki oleju, włóż szaszłyki, smaż 5-7 minut, obracając. Podlej bulionem i duś, aż odparuje. 

Co zrobić, by jedzenie nie przywierało do rusztu grilla?Interia DIY
Szaszłyki z kukurydzą
Szaszłyki z kukurydzą123RF/PICSEL

Kąski z kukurydzą

Sposób przygotowania

1. Marynata: powidła zmiksuj z sosem sojowym, octem, miodem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeśli marynata jest bardzo gęsta, dolej 2-3 łyżki oliwy. Krótko zagotuj, zdejmij z ognia i ostudź. 

2. Mięso umyj i osusz. Pokrój na równe kawałki. Skrop je marynatą, przemieszaj, odstaw w chłodne miejsce na przynajmniej 30 minut. Zgotuj wodę ze szczyptą cukru i soli. Wrzuć umytą kolbę kukurydzy i gotuj przez 5 minut od momentu zagotowania się wody. Pokrój na plastry, a te na ćwiartki. 

3. Resztę warzyw umyj i pokrój na kawałki. Pomidory zostaw w całości. Warzywa i kawałki mięsa nadziej na patyczki. Szaszłyki posmaruj marynatą. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, włóż szaszłyki, smaż, aż równo się zrumienią.

Zmysłowe smaki: Jak gotować kukurydzę? Interia.tv
Szaszłyki z cukinią
Szaszłyki z cukinią123RF/PICSEL

Przysmak z sezamowym akcentem

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Dodaj 2 łyżki oleju i garam masala. Przemieszaj. Cukinie pokrój w podłużne plastry, podsmaż na patelni grillowej. 2 łyżki oleju i lubczyk utrzyj. Posmaruj cukinie, zwiń je. 

2. Mięso i cukinie nadziej na szpadki. Szaszłyki usmaż na oleju. Siemię podpraż, wymieszaj z solą i pieprzem, posyp usmażone szaszłyki.

Roladki z tortilli z łososiemInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas