Soczysty indyk z sosem kiwi

Połączenie mięsa z kiwi - zobacz jak to smakuje!

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 60 dag filetu z piersi indyka (możesz też użyć mięsa z piersi kurczaka)
  • 10 dag chudego bekonu lub szynki szwarcwaldzkiej
  • 4 kiwi, po ok. 10 dag każde
  • 1 mały słoik grillowanej papryki w oleju
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka marmolady morelowej lub brzoskwiniowej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • plasterki kiwi do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w niewielką kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i usmaż na nim cebulę. Oprósz curry, krótko przesmaż. Kiwi obierz, trzy sztuki zmiksuj z marmoladą morelową. Wymieszaj  z usmażoną cebulą. Czwarte kiwi pokrój w kostkę i zmieszaj z owocowym piure. Odstaw w chłodne miejsce.     

Reklama

2. Paprykę osącz z oleju. Strąki pokrój na 2 cm kawałki. Tak samo pokrój bekon lub szynkę.  8 patyczków do szaszłyków namocz  w zimnej wodzie (nie będą się  palić podczas grillowania). 

3. Na patyczki do szaszłyków nabijaj naprzemiennie: kawałki mięsa, papryki oraz bekonu. Szaszłyki skrop pozostałym olejem i ułóż bezpośrednio na rozgrzanym grillu lub na aluminiowych tackach. Grilluj ok. 10 min. Zdejmij. Od razu podawaj ze schłodzonym sosem owocowym.  Udekoruj plasterkami kiwi.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje