Soczysty kurczak pieczony z cytryną

I na zdrowie, i na obiad – kurczak z dodatkiem cytryny to aromatyczne i pełne witamin danie.

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 nogi z kurczaka (lub inne części)
  • 1 cytryna
  • igiełki z 1/2 gałązki rozmarynu do marynaty + igiełki z 2–3 gałązek rozmarynu do pieczenia
  • 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Mięso umyj i osusz. Cytrynę sparz wrzątkiem i pokrój w plasterki. Rozmaryn i czosnek obierz i drobno posiekaj, po czym połącz je z oliwą. Marynatą natrzyj mięso, obłóż je plasterkami cytryny, przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Mięso wyjmij z lodówki pół godziny przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C (opcja grzania góra-dół). Ułóż kawałki kurczaka w naczyniu żaroodpornym (z marynatą). Oprósz mięso solą, pieprzem i rozmarynem, obłóż plasterkami cytryny. Piecz ok. 1,5 godz. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje