Solianka

Rosyjski, bardzo sycący rosół o wyrazistym smaku!

Składniki:

●100-150 g wieprzowiny z łopatki

Reklama

●100-150 g wołowiny z udźca

●100 g wędliny, np. kiełbasy wiejskiej

●2 cebule

●2 duże kiszone ogórki

●korniszon

●100 g konc. pomid.

●5 ząbków czosnku

●50 ml białego wytraw. wina

●wyszorowana cytryna

●masło

●4-6 łyżek kwaśnej śmietany

●20 ziel. oliwek

●2-3 łyżki oleju

●pieprz, sól

Przygotowanie:

1. Mięso pokrój na paski i podsmaż na oleju z cebulą. Osobno podsmaż wędlinę. Zalej w garnku 8 szkl. wody i gotuj 20 minut.

2. Dodaj podduszony na maśle koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól i pieprz, gotuj kwadrans.

3. Pokrój w paski ogórki, przesmaż na maśle, dolej kilka łyżek wody i podduś. Dodaj do zupy. Gotuj jeszcze ok. 5 minut.

4. Oliwki, pokrojoną cytrynę i śmietanę nałóż do talerzy, wlej zupę.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje