Soljanka

Słynna rosyjska zupa.

Składniki na 4 porcje:

- 1,2 kg szpondru wołowego,
- pęczek włoszczyzny,
- 2 listki laurowe,
- 4 goździki,
- 4 owoce jałowca,
- mała główka kapusty,
- 3 cebule,
- 4 ogórki kiszone,
- 2 kiełbaski,
- 200 g. gotowanej szynki,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki mąki,
- cytryna,
- 100 g czarnych oliwek,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso umyć, zalać dwoma litrami wody i gotować cały czas odszumowując. Włoszczyznę umyć, pokroić. Włoszczyznę, listki laurowe, goździki, owoce jałowca dodać do wywaru i gotować dwie godziny na średnim ogniu. Tymczasem umyć kapustę, przekroić i wyciąć głąb. Kapustę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Ogórki przeciąć na pół i pokroić w półplasterki, kiełbasę pokroić w plasterki, szynkę pokroić w kostkę. Mięso wyjąć z bulionu. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Dodać przecier pomidorowy i mąkę i przesmażyć. Dodać kapustę i ogórki. Dolać odcedzony bulion i gotować jeszcze 20 minut. Mięso pokroić w kostkę. Cytrynę pokroić w plasterki, oliwki odsączyć. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać: mięso, kiełbasę, szynkę, plasterki cytryny i oliwki. Doprawić solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 140 minut
Jedna porcja zawiera: 3020 kJ/721 kcal

Dowiedz się więcej na temat: mięso | zupa | kuchnia rosyjska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje