Sorbet cytrynowy

Składniki:

Reklama

- 10 cytryn, - 40 ml. zimnej wody, - 40 dag cukru

Przygotowanie:

Cytryny umyć, sparzyć i osuszyć. Z ośmiu cytryn odkroić czapeczki, wydrążyć łyżeczką miazsz i przetrzec go przez sitko. Zimna wode z cukrem doprowadzic do wrzenia i gotowac ok. minuty. Odstawić do ostudzenia. Z pozostałych cytryn otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok i otartą skórkę połączyć z syropem i włożyć do zamrażarki na ok. 4 h. W tym czasie należy często mieszać sorbet aby sie nie skawalil. Wydrążone cytryny także zamrozić. Sorbetem napełnić cytryny i podawać.
Czas przygotowania ok. 5 h. Przepis na 5 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: wody | cytryny | sorbet | lody i sorbety | desery

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje