Sorbet na bazie cydru

Lody jakich jeszcze nie jadłeś!

Składniki:

  • 1 butelka cydru np. Green Mill
  • 200 g cukru brązowego
  • 5 szt. goździków
  • 1 laska cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

1. Cydr wraz z cukrem, goździkami i cynamonem lekko podgrzewamy w garnku. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z ½ cytryny i chłodzimy całość.

Reklama

2. Cydr przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się przypraw.

3. Lody możemy przyrządzić na dwa sposoby - na patyczkach lub w większym naczyniu, jeśli chcemy je serwować w gałkach.

4. Lody na patyczkach - płyn wlewamy do plastikowych pojemniczków na pojedyncze lody na specjalnym plastikowym stelażu. Nie zapomnijmy o patyczkach! Całość wstawiamy do zamrażarki do czasu zmrożenia się masy.

5. Lody w gałkach - płyn wlewamy do miski i wstawiamy do zamrażarki. Po godzinie dokładnie mieszamy. Mieszanie trzeba powtarzać co godzinę przez około 6 godzin. Gałki formować za pomocą łyżki do lodów lub zwykłej łyżki.

INTERIA.PL/Informacja prasowa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje